miercuri, 7 octombrie 2015

Cântă iubirea - Ultimul succes al Mihaelei

Sâmbătă, 7 octombrie 1989, în jurul orei 20:00, în cadrul emisiunii "Toamnă Românească", realizată de Mariana Şoitu şi Eugen Dumitru, TVR difuzează, în primă audiţie, cea mai recentă înregistrare şi filmare a Mihaelei Runceanu. Este vorba despre clipul piesei Cântă iubirea” (muzica: Zoltan Boroş ; text: Eugen Dumitru).


În celebra carte “Mihaela Runceanu – Un cântec ucis”, scrisă de domnul Nicolae Peneş, tatăl Mihaelei, a declarat:

“Când am dus-o acasă la domnul Boroş cu maşina, ca să asculte melodia înainte de a se decide dacă o înregistrează sau nu, s-au certat patru ore pentru un cuvânt…Mihaelei nu-i convenea nu ştiu ce din text…Până la urmă s-au înţeles. Au găsit probabil cuvântul potrivit. Aşa era ea. Până nu-şi impunea punctul de vedere, argumentat bineînţeles, nu se lăsa.”

Ulterior, domnul Runceanu, mi-a povestit că motivul discuţiei dintre Mihaela şi compozitorul Zoltan Boroş era litera î” dintr-un cuvânt, care nu suna deloc bine pe muzică. 

Clipul piesei Cântă iubirea”, a fost filmat în studiourile TVR şi la Complexul Lebăda” din Bucureşti, situat pe o peninsulă a lacului Pantelimon.

În jurul anului1735, Grigore Ghica a construit, pe insula Sfântului Pantelimon, mănăstirea şi spitalul Pantelimon. Clădirile au fost grav avariate, după cutremurul din 1977. În anii 85-86, când obsesia cuplului Ceauşescu pentru sistematizare şi-a atins apogeul, clădirile rămase au fost demolate. S-au păstrat doar câteva ziduri şi un turn-foişor. În 1987, s-a construit complexul de lux “Lebăda”.



Clipul piesei este cu totul special. Probabil, este cel mai enigmatic cântec înregistrat şi filmat de Mihaela.  



Observaţi cu atenţie secvenţa de la secunda 0:42. Există ceva profetic şi mistic, în momentul când Mihaela se dedublează. Parcă sufletul ei se desparte de trup.

Din păcate, “Cântă iubirea” este ultimul clip, ultima înregistrare şi ultimul mare succes al Mihaelei Runceanu. Tot restul lunii octombrie, piesa a fost difuzată la Radio. Îmi aduc aminte că, adesea, atunci când mama mă trezea să merg la şcoală, la radio răsuna piesa “Cântă iubirea”. Deodată, pe 1 noiembrie 1989, piesa nu s-a mai difuzat. Cu toţii am aflat de ce. Mihaela Runceanu fusese asasinată în locuinţa sa din Bucureşti, situată pe Şoseaua Mihai Bravu.


Nu voi uita niciodată acea toamnă tulbure a anului 1989, din preajma celui de-al XIV-lea Congres al PCR, ultima toamnă a "Epocii de aur".

Al dvs,
Mircea82


P.S. Acest articol a fost publicat pentru prima dată pe acest site, pe 7 octombrie 2012.  

Un comentariu: