marți, 12 martie 2013

"Pentru voi, muguri noi" - Povestea unui mare succes

Mulţi au scris că Mihaela Runceanu, datorită scurtei sale vieţi, nu a apucat să lase o mare moştenire muzicală. Personal, eu nu sunt de acord cu această afirmaţie. În doar 14 ani de carieră şi doar 5 de mare succes, Mihaela a făcut cât alţii în 20.
Iată ce a declarat domnul Mihai Bogatu, cel care a pus bazele fan clubului "Mihaela Runceanu",  într-un interviu din ziarul "Opinia naţională" (din 13 februarie 2012):
"...Remarcabil este că în numai cinci ani de carieră muzicală la cel mai înalt nivel, Mihaela Runceanu a reuşit să realizeze ceva similar pentru 20-30 de ani din carierele altor mari interpreţi..."
Pentru că a venit primăvara, voi scrie povestea piesei "Pentru voi, muguri noi".
Pe 8 noiembrie 2012, în cadrul spectacolului aniversar "Debut studenţesc" (organizat cu prilejul aniversării a 75 de ani de la infiinţarea Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti), am avut ocazia să-l cunosc pe maestrul Ionel Bratu-Voicescu. Domnia sa, a avut amabilitatea de a-mi povesti câte ceva despre colaborarea sa cu Mihaela Runceanu. 
Ionel Bratu-Voicescu i-a încredinţat Mihaelei două piese: "Cântec de seară" (1986), interpretată alături de Ioan Luchian Mihalea şi "Pentru voi, muguri noi" (1988).
"Pentru voi, muguri noi", alături de piese precum "E-adevărat, iubirea mea" (1984), "Să crezi în dragostea mea" (1985), "Voi, oameni" (1985), "De-ar fi să vii" (1986), "Nu, nu mai vreau să ştiu" (1986), "Zborul vântului" (1986), "Iartă" (1987), "Haide, spune" (1987), "Să fim copii" (1987), "De câte ori îţi spun la revedere" (1988), "A doua zi" (1988), "Clipe ce dor" (1989), "Dacă totuşi vei pleca" (1989), "Fericirea are chipul tău" (1989) sau "Cântă iubirea" (1989), reprezintă cartea de vizită a carierei Mihaelei Runceanu.
Piesa a fost scrisă de Ionel Bratu-Voicescu, pe versurile lui George Ţărnea. Aranjamentul orchestral aparţine lui Eugen Mihăescu, liderul formaţiei "Krypton"
Iniţial piesa a purtat titlul "Baladă pentru flori". La sfârşitul anului 1987, Mihaela a înregistrat "Baladă pentru flori" la Televiziune. Piesa a fost prezentată la ultima ediţie a celebrei emisiuni-concurs "Şlagăre în devenire", difuzată pe 26 decembrie 1987. Din păcate, piesa nu a fost premiată.
Mihaela nu a fost deloc mulţumită de înregistrarea de la Televiziune şi s-a hotărât s-o reînregistreze la Radio. Nici de această înregistrare Mihaela nu a fost mulţumită. 
De aici rezultă clar faptul că Mihaela Runceanu a fost o perfecţionistă. Artista era absolventă a Conservatorului şi a Şcolii Populare de Artă, unde era profesor de canto. Citea notele şi era un pedagog excepţional.
După aceste două tentative nereuşite, Mihaela s-a dus la casa de discuri "Electrecord", la regretatul Theodor (Freddy) Negrescu, unul dintre cei mai buni maeştri de sunet ai României. 
După înregistrarea de la "Electrecord", Mihaela a fost pe deplin mulţumită de piesă care a fost redenumită "Pentru voi, muguri noi". 
În primele luni ale anului 1988, "Pentru voi, muguri noi" devine unul dintre cele mai mari succese ale Mihaelei Runceanu.
Piesa este şi un mesaj pe care Mihaela îl adresează elevilor săi de la "Şcoala Populară de Artă" din Bucureşti.
"Pentru voi, muguri noi" a fost şi piesa cu care Mihaela şi-a luat adio de la viaţa sa pământească. În amurgul zilei de 4 noiembrie 1989, la sfârşitul slujbei de înmormântare, care a avut loc în cimitirul "Dumbrava" din Buzău, Mihaela a fost îngropată pe sunetele acestei piese. 
Iată ce a scris domnul Nicolae Peneş în cartea "Viaţa şi moartea Mihaelei Runceanu" (Editura Divers Press, 1993):
"...Şi preotul cheamă pe cei apropiaţi să-şi ia rămas bun de la Mihaela. Pe fundalul cântecului "Pentru voi, muguri noi", cântec care se înalţă ca o rugăciune peste noaptea care acoperă cimitirul "Dumbrava", solistul de excepţie Adrian Daminescu mai are puterea să-i recite Mihaelei ultimile lui versuri dedicate EI, acum când trebuie să-şi ia incredibil şi inevitabil ADIO...!" 





Al dvs,
Mircea82

3 comentarii:

  1. Domnule Mircea,

    Va felicit pentru site-ul dedicat celei care a fost si va ramane vesnic in memoria iubitorilor de muzica de calitate drept Mihaela Runceanu. Foarte documentate postarile Dvs., apreciez ceea ce faceti si Dumnezeu sa va dea sanatate si putere sa continuati! Carmen T.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc mult de tot! Mihaela merita!

    RăspundețiȘtergere
  3. De multe ori, sau asa ni se pare noua, ...OAMENI deosebiti pleaca prea devreme dintre noi...si grav este atunci cand aceste "plecari" sunt ca urmare a unei TRAGEDII...Mihaela, a fost, este si v-a ramane in sufletul, inima si dece nu..in FIINTA UMANA A ACESTEI NATII, ceea ce se poate numi INIMAGINABIL, IREAL, FANTASTIC...Am avut marea fericire sa o cunosc intr-un an pe litoral, in Olimp...canta la BAR INTERNATIONAL..Doamne cata modestie, cat de frumoasa era si ce este cel mai ciudat??!!!...era plina de viata, de credinta in oameni si in viitor...!!! Dormi linistita FIINTA DRAGA SI UNICA ca NOI nu te uitam!!!

    RăspundețiȘtergere