vineri, 4 mai 2012

4 Mai - De ziua Mihaelei

La Buzău,  în dimineaţa zilei de 4 mai 1955, se năştea Mihaela Valentina Runceanu, una dintre cele mai de succes interprete şi profesoare de canto ale anilor’80.
La peste 22 de ani de la trecerea ei în nefiinţă, Mihaela nu a fost uitată.
Cu toate că primul succes (“E-adevărat, iubirea mea”) a apărut în 1984, cariera Mihaelei începuse cu nouă ani mai devreme.
Să ne aducem aminte despre debutul Mihaelei Runceanu în muzica românească.
Mihaela a debutat la Radio, în 1975, cu o piesă, în primă audiţie, a compozitorului George Grigoriu. http://www.youtube.com/watch?v=8Pdle2B0U7I
În prima parte a carierei, mai precis în perioada 1975-1983, Mihaela Runceanu a avut un repertoriu diferit.
Repertoriu Mihaelei era format din piese din repertoriul internaţional, romanţe, precum şi piese de inspiraţie jazz, blues sau bossanova.
Primii compozitori cu care a colaborat au fost: Dan Beizadea, Constantin Pavliuc, Camelia Dăscălescu, Marcel Dragomir, Aurel Giroveanu, George Grigoriu, Mişu Iancu, Ştefan Kardoş, Jolt Kerestely, Alexandru Mandy, Cezar Marinovici, H. Mălineanu, Liviu Mitrică, Dan Mândrilă, Dan Mizrahy, Doina Moga, Laurenţiu Profeta, Constantin Serpeanu, Ramon Tavernier, Ionel Tudor, Vasile Veselovschi.

 
Românii au văzut-o şi auzit-o pentru prima dată pe Mihaela Runceanu, în toamna anului 1975, când şi-a făcut debutul la populara emisiune TV “Steaua fără nume. Pe atunci, Mihaela era studentă în anul II la Coservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu", Facultatea de compoziţie şi muzicologie, secţia pedagogie (clasa profesor Victor Giuleanu). În paralel, Mihaela a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, clasa de canto condusă de profesoara Nina Bercaru.
Realizatorii acestei celebre emisiuni erau Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea. Emisiunea era prezentată de Mihai Florea.
Juriul emisiunii a fost alcătuit din: Octav Enigărescu - Preşedinte (directorul Operei Române din Bucureşti), Nina Bercaru (profesor), Grigore Constantinescu (muzicolog), Edmond Deda, Aurel Giroveanu (compozitori), Gheorghe Ilionoiu (profesor), Radu Şerban, Vasile Vasilache, Paul Urmuzescu (compozitori).
În cadrul concursului, Mihaela Runceanu interpretează în primă audiţie piesa “Numai de dragoste”, compusă special pentru ea de Marcel Dragomir (pe atunci profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti), pe versurile lui Eugen Barbu. Câţiva ani mai târziu, Mihaela a înregistrat această piesă la radio.


În cadrul concursului, Mihaela va interpreta cu orchestra Radioteleviziunii, sub bagheta remarcabilului compozitor şi dirijor Sile Dinicu, piesele “Poate n-a fost un vis” (Camelia Dăscălescu) şi “Cum să uit” (Mişu Iancu), piesă pe care a şi înregistrat-o peste câţiva ani. Acompaniată la pian, Mihaela va interpreta “De-a colindat aceste locuri cineva” (VasileVeselovski) şi “Tu m-ai fermecat” (Sile Dinicu). De asemenea, Mihaela va recita (una dintre probele obligatorii ale concursului) poezia “Imn” de Tudor George.
            Mihaela a trecut cu 10 pe linie prima etapă a concursului TV “Steaua fără nume”.
Au urmat premii şi participări la festivaluri importante. La multe dintre aceste competiţii, Mihaela a concurat cu colege de generaţie, care au devenit apreciate soliste de muzică uşoară. Acestea au fost: Angela Ciochină (colegă de facultate), Mihaela Oancea, Gina Pătraşcu, Mirela Voiculescu Fugaru, etc.
Iată o listă cu premiile obţinute de Mihaela, în prima parte a carierei sale.

            1972, obţine premiul I la concursul "Tinereţea Buzoiană", cu piesa "Anilor” de Petre Magdin.
            1975, obţine premiul I la Festivalul “Constelaţii vâlcene”, Râmnicu Vâlcea. 
            1975, obţine Trofeul “Steaua litoralului”, Constanţa. 
            1975, este distinsă cu “Menţiune” la “Festivalului tinereţii” de la Amara. (Ialomiţa).
            1975, trece cu 10 pe linie, prima etapă a concursului TV “Steaua fără nume”.
            1976, obţine premiul I la Festivalul “Lotca de aur”, Brăila. 
            1976, obţine premiul II la “Festivalul naţional al artei studenţeşti” din Galaţi. 
            1976, obţine premiul II la concursul “Bucureşti’76”.
            1976, câştigă Trofeul “Festivalului tinereţii” de la Amara. (Ialomiţa).
            1976, participă la Festivalul de la Mamaia. Piesa "De-ar fi fost să fiu" (George Grigoriu / Mircea Block), interpretată atât de Mihaela Runceanu cât şi de Doina Stănescu, obţine Premiul I.  
            1978, obţine premiul II la Festivalul naţional “Cântarea României”. 
            1979, obţine premiul I la Festivalul naţional “Cântarea României”. 
            1981, obţine premiul I la Festivalul naţional “Cântarea României”.

Mihaela a absolvit Coservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" în 1978. După absolvire, Mihaela a devenit profesoară de vioară. A predat la Şcoala generală de muzică din Brăila (1978-1979) şi la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău (1979-1980), pe care îl absolvise cu numai şase ani în urmă. 
În toamna anului 1980, Nina Bercaru, profesoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, se pensionează. Doamna Bercaru va trebui să aleagă între Mihaela Runceanu şi Angela Ciochină pentru postul de profesor de canto, post ce rămânea vacant prin plecarea ei. Preferinţele doamnei Bercaru se vor îndrepta spre Mihaela Runceanu.
În perioada 1980-1989, Mihaela Runceanu a fost profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti. Compozitorul Ionel Tudor a fost corepetitor la clasa Mihaelei Runceanu, clasă ce a format mari vedete precum: Silvia Dumtrescu, Adrian Enache, Marina Florea, Miki, Mădălina Manole, Nicola, Carmen Trandafir, etc.
Imediat după mutarea în capitală, Mihaela începe să cânte la unele dintre cele mai renumite restaurante şi baruri din Bucureşti. Primul bar-resturant din Bucureşti, unde Mihaela va cânta este "Intercontinental". De asemenea, în fiecare vară, în timpul vacanţelor, cântă pe litoral numai la baruri sau restaurante de mâna întâi (“Barul Paradis” din Jupiter sau “Barul Internaţional” din Neptun).
Apoi, în 1984, piesa "E-adevărat, iubirea mea" devine primul mare şlagăr al Mihaelei. Cu această piesă, Mihaela Runceanu reuşeste, după 9 ani de muncă titanică, să devină o vedetă a muzicii uşoare româneşti.
A urmat cea mai de succes perioadă a carierei sale1985-1989.
Mihai Bogatu, unul dintre fondatorii Fan-Clubului “Mihaela Runceanu” (şi organizatorul seriilor de spectacole de la Casa  de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, dedicate Mihaelei), a declarat într-un interviu recent:
“Remarcabil este faptul că, în numai cinci ani de carieră muzicală la cel mai înalt nivel (1984-1989), Mihaela Runceanu a reuşit să realizeze ceva similar pentru 20-30 de ani din carierele altor mai interpreţi”.
Cât de adevărată este această declaraţie!
Dragă Mihaela Valentina, îţi mulţumim din suflet că ai existat, mulţumim părinţilor tăi Nicolae şi Lenuţa Runceanu că te-au creat, şi îţi mulţumim că, după peste 20 de ani de la plecarea ta la îngeri, continui să ne inspiri. La mulţi ani de eternitate! DUMNEZEU SĂ TE IERTE ŞI SĂ TE ODIHNEASCĂ!
Puteţi viziona mai jos, o piesă inedită din repertoriul Mihaelei, intitulată În luna mai(muzica: Dumitru Lupu; text: Nicolae Dumitru)




Al dvs,
Mircea82

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu