joi, 26 decembrie 2013

UN CRĂCIUN ŞI UN AN NOU FERICIT



Un Crăciun şi un An Nou Fericit. 
Nu o uitaţi pe Mihaela Runceanu!

Din păcate, în perioada comunistă, colindele nu erau agreate (mai ales cele despre Naşterea Domului Isus Christos). Se cântau "Sorcova", "Pluguşorul" şi multe melodii despre zăpadă, iarnă, etc.
Deși se lua vacanţă înainte de 24 decembrie, "Sărbătorile de iarnă" începeau oficial pe 27 decembrie.
În perioada 1948-1989, Moş Crăciun nu mai venea în noaptea de  24 spre 25 decembrie. S-a inventat Moş Gerilă, care venea în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. 
Deşi toţi românii sărbătoreau Crăciunul (inclusiv familia Ceauşescu), aceasta era o sărbătoare tabu. Şi religia era un subiect tabu.
Cu toate acestea, în cele peste 100 înregistrări lăsate de Mihaela Runceanu, s-au găsit două piese de iarnă. Este vorba de "Noapte de basm" şi "Poveste de iarnă". Acestea nu ar fi fost găsite fără ajutorul domnului Marian Stere de la RRI.
"Noapte de basm", pe muzica lui Cezar Marinovici şi versurile lui Eugen Rotaru, a fost înregistrată în 1976. Textul acestei frumoase melodii este despre Sfânta Noapte de Crăciun.
"Poveste de iarnă", pe muzica lui Dan Beizadea şi versurile lui Petru Idriceanu a fost înregistrată în anul 1980. 
Din lipsa unor clipuri filmate, am alcătuit un colaj cu felicitari de Crăciun!
Încă o dată, un Crăciun şi un An Nou Fericit! Nu o uitaţi pe Mihaela Runceanu!
 









joi, 1 august 2013

Mihaela Runceanu si Festivalul de la Mamaia

Astăzi s-a încheiat cea de-a 42-a ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia. În cadrul secţiunii "Interpretare", o concurentă a participat cu nemuritoarea piesă "De-ar fi să vii" (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu), lansată în 1986 de către MIHAELA RUNCEANU. În ultimii 6-7 ani, în cadrul secţiunii "Interpretare" de la Mamaia, mulţi interpreţi au participat cu piese din repertoriul Mihaelei Runceanu, cum ar fi: "De-ar fi să vii", "Iartă" sau "Speranţe vis, speranţe flori".
Aş dori să vă aduc aminte despre participările Mihaelei Runceanu, atât ca interpretă cât şi ca profesoară, în cadrul Festivalului de la Mamaia.
Deşi nu a avut un palmares la fel de impresionant ca la Festivalul "Melodiile anului", Mihaela Runceanu şi-a lăsat amprenta asupra Festivalului "Mamaia". Artista a participat la ediţiile '76, '86, '87, '88, '89. În cadrul a cinci ediţii de festival, Mihaela a participat cu 11 piese, dintre care 2 ("De-ar fi fost să fiu" - 1976  şi " Cât aş fi vrut să te chem" - 1988) au fost laureate.
Mihaela Runceanu a urcat pentru prima oară pe scena de la Mamaia, în cadrul ediţiei din 1976. Pe atunci, Mamaia era un festival de CREAŢIE. Interpreţii cântau piesele care le erau încredinţate de către compozitori.
Legendarul George Grigoriu, a adus patru interpreţi debutanţi: Angela Ciochină, Mihaela Runceanu, George Sava şi Doina Stănescu. În acelaşi an, aceşti interpreţi au figurat pe albumul de autor "Odată cu cântecul - melodii de George Grigoriu", lansat de Electrecord, cu ocazia aniversării a 25 de ani de carieră a compozitorului George Grigoriu.


Pe atunci, piesele din cadrul Festivalului de la Mamaia erau prezentate în două interpretări. Acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor. Mihaela Runceanu a interpretat două piese. Aceleaşi piese au fost interpretate şi de Doina Stănescu. Piesa "De-ar fi fost să fiu" (George Grigoriu/Andreea Andrei), interpretată de Mihaela Runceanu şi Doina Stănescu a obţinut Premiul I.
În cadrul aceleaşi ediţii, Mihaela a participat şi cu un microrecital într-un concert alături de Mirabela Dauer, Eugen Ionescu, Teohari Fitanidis, Viorel Faur, Mihaela Oancea. Artiştii au fost acompaniaţi de Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirijată de Sile Dinicu.   
Din păcate, Festivalul de la Mamaia s-a întrerupt în acel an. 
În imaginea de mai jos: Angela Ciochină, Doina Stănescu, George Grigoriu, Mihaela Runceanu şi George Sava la Festivalul Mamaia'76.

În 1983, Festivalul de la Mamaia s-a reluat. Atunci, Marina Florea, o elevă a Mihaelei, câştiga Trofeul la secţiunea "Interpretare". Marina Florea a fost primul elev al Mihaelei Runceanu care a ajuns o mare vedetă.


La ediţia din 1985, Silvia Dumitrescu, o altă elevă a Mihaelei, a obţinut Premiul I la secţiunea "Interpretare". Silvia a devenit una dintre cele mai de succes soliste lansate în anii'80.


Elevi ai clasei "Mihaela Runceanu" precum Adrian Enache, Mădălina Manole, Daniela Nicol, (Nicoleta) Nicola, Geanina Olaru, Carmen Trandafir şi mulţi alţii, s-au lansat pe scena Festivalului Mamaia.
În 1986, Mihaela Runcenau revine ca solistă pe scena Festivalului de la Mamaia. Artista a participat an de an la ediţiile 1986-1989. Succese precum "Vom fi mereu" (Alexandru Simu/Eugen Dumitru) sau "Cât aş fi vrut să te chem" (Alexandru Wilmany/Angel Grigoriu) au fost lansate pe scena de la Mamaia.

Iată participările Mihaelei Runceanu, în cadrul Festivalului de la Mamaia.

Mamaia’76  (26-31 iulie 1976)
"De-ar fi fost să fiu" (George Grigoriu / Andreea Andrei) - Premiul I 
"Iubesc" (Gelu Solomonescu / Mircea Block)

În prima zi a concursului, Mihaela, alături de alţi tineri debutanţi, susţine un microrecital pe scena festivalului.  

Mamaia’86 (27 - 31 august 1986)
"Cineva te iubeşte" (Alexandru Wilmany / Roxana Popescu)
"Voi ne-aţi promis cetăţi" (Horia Moculescu / Roxana Popescu) duet cu Adrian Daminescu

Mamaia’87 (26 - 31 august 1987)
"Adevărul florilor" (Zoltan Boroş / Dumitru Popescu Chiselet) 
"Să învingă dragostea" (Dan Pavelescu / Eugen Rotaru) – duet cu George Nicolescu 
"Vom fi mereu / Dacă omul poate fi" (Alexandru Simu / Eugen Dumitru)

Mamaia’88 (31 august - 4 septembrie 1988)
"Acasă" (Dan Ardelean / Aurel Storin) 
"Cât aş fi vrut să te chem" (Alexandru Willmany / Angel Grigoriu) – Menţiune

În cadrul festivalului, Mihaela Runceanu susţine un recital.

Mamaia’89 (30 august - 3 septembrie 1989)
"Pentru liniştea planetei" (Cornel Fugaru / Dan V. Dumitriu} piesă prezentată în afara concursului şi cântată împreună cu Mirela Voiculescu–Fugaru, Loredana Groza, Gabriel Cotabiţă şi Bogdan Bratu.
"Viers din inimă română" (Dragoş Nedelcu / Eugen Sitcai) 



Iată participările elevilor clasei "Mihaelei Runceanu", de la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, în cadrul Festivalului de la Mamaia. Mulţi dintre aceştia, au participat la mai multe ediţii ale Festivalului Mamaia. Am trecut doar ediţiile în cadrul cărora aceştia au debutat sau au fost laureaţi.

Mamaia'83 (26 - 30 august 1983)
Eugenia Dan - Menţiune "Interpretare"
Marina Florea - Premiul I "Interpretare"

Mamaia'84 (30 august - 2 septembrie 1984) 
Mircea Dumitrescu - debut "Interpretare"
Silvia Dumitrescu - debut "Interpretare"

Mamaia'85 (29 august - 1 septembrie 1985)
Silvia Dumitrescu - Premiul I  "Interpretare"
Grupul Forte (din care facea parte şi Nicola) - Premiul Teatrului Fanatasio "Interpretare"
Alexandru Oroş - Premiul II "Interpretare"
Denis Roman - Premiul Criticii Muzicali "Interpretare"

Mamaia'86 (27 - 31 august 1986) 
Constantin Bruj - debut "Interpretare"
Daniela Nicol - Premiul I  "Interpretare"
Doru Stelian - Premiul I  "Interpretare"

Mamaia'87 (26 - 31 august 1987)
Grupul Stil - Menţiune "Interpretare"
Angela Stoica - Premiul CC al UTC "Interpretare"
În cadrul acestei ediţii, alţi 6 elevi ai Mihaelei au debutat la "Interpretare"

Mamaia'88 (31 august - 4 septembrie 1988)
Constantin Bruj - debut "Interpretare"
Mădălina Manole - debut "Creaţie"

Mamaia'89 (30 august - 3 septembrie 1989)
Ovidiu Baciu - Premiul III  "Interpretare"
Constantin Dimitriu - debut "Interpretare"
Adrian Enache - debut "Interpretare"
Geanina Olaru - Premiul III  "Interpretare"

Mamaia'90 (22 - 26 august 1990)
Adrian Enache - Premiul II "Interpretare"
Paula Mitrache - debut "Interpretare"

Mamaia'91 (28 august - 2 septembrie 1991)
Mihaela Marinache (Miki) - debut "Interpretare"
Carmen Trandafir - Trofeu "Interpretare" - Secţiunea I

Mamaia'94 (28 - 31 iulie 1994)
Maria Botta - debut "Interpretare"

Mamaia'95 (26 - 30 iulie 1994)
Maria Botta - Premiul III "Interpretare"

Puteţi vizualiza mai jos câteva dintre piesele lansate de Mihaela Runceanu, în cadrul Festivalului de la Mamaia.


În cadrul Festivalului Mamaia'88, Mihaela Runceanu a oferit un recital plin de succes, în seara zilei de 2 septembrie 1988. Deşi nu a fost difuzat pe post, recitalul Mihaelei a fost filmat de către carul TVR. Recitalul a supravieţuit şi datorită faptului că Mihaela, l-a imprimat pe casetă video, din carul TV.



Al dvs,
Mircea82

sâmbătă, 4 mai 2013

4 mai

Iată că în acest an, Ajunul Paştelui a căzut chiar de ziua Mihaelei (4 mai).
Acum 58 de ani, la Buzău, se năştea Mihaela Valentina Runceanu. În scurta ei viaţă şi carieră, Mihaela a lăsat în urmă 106 piese înregistrate la Radio sau Electrecord.
Dintre acestea, "Lumina din cuvânt", pe muzica lui Dani Constantin,  are un mesaj deosebit, potrivit Sfintelor Sărbători de Paşti. Superbul text, scris de Flavia Buref (o apreciată textieră şi artistă), subliniază dragostea pentru Dumnezeu şi pentru tot ceea ce este frumos.
Nimeni nu ar fi putut să transmită atât de bine această piesă, aşa cum a făcut-o MIHAELA RUNCEANU. Vocea cristalină şi curată a Mihaelei, dă un plus de frumuseţe acestei piese deosebite.
“Lumina din cuvânt”, a ocupat Locul I la categoria "Melodia lunii noiembrie 1988", în cadrul concursului radiofonic “Start melodii”, realizat de Titus Andrei.
În Topul muzical, apărut în revista “Săptămâna” şi realizat de Andrei Partoş, pe baza preferinţelor ascultătorilor, "Lumina din cuvânt" a ocupat locul 6, în numărul din 31 martie 1989
Clipul piesei a avut premiera TV, pe 19 noiembrie 1988, în cadrul emisiunii "La sfârşit de săptămână", care se difuza sâmbăta după-amiază.
Draga Mihaela, Dumnezeu să te odihnească!
PAŞTE FERICIT!!! Să auzim de bine şi...nu o uitaţi pe Mihaela!



vineri, 3 mai 2013

Laureatii Festivalului “Mihaela Runceanu-Pentru voi muguri noi”

Sâmbătă,  4 mai 2013, concurenţii din Buzău care au participat în cadrul Festivalului “Mihaela Runceanu-Pentru voi muguri noi”, sunt invitaţi la Galleria Mall începând cu ora 10 pentru festivitatea de premiere. Secretariatul Festivalului.

Câştigătorii celei de a II-a ediţii a Festivalului "Mihaela Runceanu - Pentru voi muguri noi 2013"

Diaconu Teodora, Izvoarele, Jud. Prahova - Premiul Mihaela Runceanu - Ediţia a II-a 2013
Trofeul Festivalului -secţiunea copii - Bârzu Denisa - Iaşi
Trofeul Festivalului - secţiunea tineret - Ionescu Irina - Bucureşti.


Grupa "Clasa 0"
 
 
 
 
 
 
 
 
Premiul I Drenea Cristina-Maria Buzau
Premiul II Bratosin Mihai Focsani
Premiul III Manolescu Bianca Buzau
  Mihalascu Andra Buzau
Mentiuni Necula Alexia Buzau
  Necula Ilona Buzau
Premii speciale Diţă Miruna Buzau
  Ichim Alexandra Buzau
  Urak Tiberiu Bucuresti


Grupa I
6-8 ani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Premiul I Florea Beatrice Iaşi
Premiul II Rusu Saviana Bucuresti
Premiul III Simon Teodora Iasi
  Dumbravă Ioana Iasi
Mentiuni Drăgoiu Alessia Buzau
  Burlacu Daniel Constanta
  Sorlea Iulia Cluj
Premii speciale Suditu Ioana Buzau
  Pătulea Mihai Brăila
  Turtică Lorena Bîrlad
  Şerban Claudia Denisa Călăraşi
 
Grupa a II-a
9-11 ani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Premiul I Pînzaru Miruna Bucuresti
  Zaharia Diana Galati
Premiul II Pârvu Alex Piteşti
  Brănişcan Corina Oradea
  Borodan Ioana Oradea
Premiul III Todireanu Karina Iaşi
Menţiuni Parască Alexandra Iaşi
Premii speciale Peltea Daria Medgidia
  Cojocaru Dan Constantin Iaşi
  Ivaşcu Ionuţ Mioveni
 
Grupa a III-a
12-14 ani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Premiul I Arnout Omar Bucureşti
Premiul II Marzavan Vanessa Bucureşti
Premiul III Hasna Beatrice Tg. Jiu
Menţiuni Oprişan Bianca Bucureşti
Premii speciale Diaconescu Miruna Bârlad
  Roban Antoniu Bucureşti
  Mărgărit Diana Ploieşti
  Gheorghe Cristina Bucuresti
  Vesa Georgia Oradea
  Oprea Gabriela Bucuresti
  Nedelcu Luiza Focşani
  Bratosin Andreea Focşani
  Bolovan Elvira Tg. Jiu
  Liţă Ioana Bucuresti
 
Grupa a IV-a
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Premiul I Bâgea Maria Bîrlad
Premiul II Manolache Teodora Iasi
Premiul III Şerban Andrei Bucuresti
Mentiuni Tudorache Bianca Buzau
  Băncilă Sebastian Focşani
Premii speciale Panait Georgiana Buzau
  Filip Codruţa Iaşi
  Dragomirescu Alexandra Bucuresti
  Jipa Lucia Buzau
  Drenea Georgiana Buzau
  Tatu Mihaela Bucuresti
  Ologu Bianca Buzau
 
Grupa a V-a
 
 
 
 
 
 
Premiul I Bîgea Ioan Bîrlad
  Botez Alexandra Iasi
Premiul II Zaharia Nicoleta Buzau
Premiul III Szocs Renata Miercurea Ciuc
  Suditu Elena Cătălina Buzau
  Văduva Roxana Buzau
Mentiune Stefan Luciana Bucuresti
 
Grupuri Premiul I Roli Song Saviana Alexia Rusu
      Omar Arnaout
  Premiul II Irina & Antoniu Ionescu Irina
      Roban Antoniu
  Premiu III Andra & Cătălin Roşca Andra Iulia
      Mateiu Daniel Cătălin
  Mentiune Bel Canto Suditu Ioana
      Georgescu Alexandra
  Premiu special Happy Ichim  Alexandra
      Mihai Cacenschi