luni, 24 decembrie 2012

vineri, 21 decembrie 2012

Despre spectacolul "Debut studenţesc"

Pe data de 8 noiembrie 2012, la ora 19:00, la Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, a avut loc un concert intitulat "Debut studenţesc". Concertul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

Mihai Bogatu, organizatorul spectacolului (şi al manifestărilor dedicate Mihaelei Runceanu din ultimii 3 ani la Casa de Cultură a Studenţilor) a declarat: 

"Am numit acest spectacol “Debut studenţesc” pentru că am reunit pe scenă valori ale muzicii uşoare româneşti care au debutat pe scena Casei Studenţilor şi care, de-a lungul carierei, au revenit cu plăcere pentru a cânta generaţiilor de studenţi din Centrul Universitar Bucureşti." 

Toţi artişti care au participat la eveniment au fost distinşi cu "Diplome pentru întreaga activitate cultural-artistică". Printre aceştia s-au numărat: Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Stela Enache, Andreea şi Xenti Runceanu.

S-au decernat şi nişte diplome post-mortem unor artişti precum: Florin Bogardo (diplomă acceptată de doamna Stela Enache), Cornel Fugaru (diplomă acceptată de doamna Mirela Voiculescu-Fugaru), Ioan Luchian Mihalea sau Dan Spătaru.

În cadrul concertului au apărut o serie de tineri artişti talentaţi precum Florina Călin, Gabriela Coman, Diana Doroftei, Adi Gutu, Cristina Stroe, Rodica Tudor (căştigătoarea Trofeului Mamaia 2012), Bianca Ulrich.

Momentele cele mai deosebite ale spectacolelor au fost:

Apariţia Corinei Chiriac care a susţinut un microrecital şi a povestit cu umor debutul său de la Casa de Cultură a Studenţilor. 

Microrecitalul Stelei Enache şi duetul Stela Enache & Marian Stere. Cei doi ne-au mai făcut o surpriză asemănătoare anul trecut.

Microrecitalul Silviei Dumitrescu.

Momentul cel mai drag sufletului meu au fost cel dedicat Mihaelei Runceanu.  

Pe lângă două momente video, Mihaelei i s-a acordat, post-mortem, "Diploma pentru întreaga activitate cultural-artistică". Diploma a fost acceptată de domnul Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei.

Domnul Ion Bratu-Voicescu, compozitorul pieselor "Cântec de seară" şi "Pentru voi, muguri noi" a vorbit despre Mihaela şi a fost distins cu "Diploma pentru întreaga activitate cultural-artistică". Aş dori, în numele fanilor Mihaelei, să-i mulţumesc domnului Bratu-Voicescu pentru tot ce a făcut pentru Mihaela Runceanu. Să nu uităm că "Pentru voi, muguri noi" este unul dintre cele mai mari succese ale Mihaelei.

Andreea şi Xenti Runceanu au susţinut un microrecital dedicat Mihaelei. Momentul lor a constat în interpretarea emoţionantă a pieselor: "De-ar fi să vii" şi "Iartă", acompaniaţi de vocea nemuritoare a Mihaelei. Cât de mândră ar fi fost Mihaela de ei. Xenti şi Andreea, vă mulţumim pentru tot!

Cristina Stroe, o tănără solistă foarte talentată, a interpretat "Eu nu te-am uitat", acompaniată la clape de Xenti Runceanu. Cristina Stroe, acompaniată tot de Xenti Runceanu, a interpretat, la concertul de anul trecut, "Speranţe vis, speranţe flori"!

Actriţa Doina Ghiţescu, care a fost eleva Mihaelei la Şcoala Populară de Artă, şi-a adus aminte cu drag de Mihaela.

Corina Chiriac şi Stela Enache, două mari dive ale muzicii pop româneşti. Voi două aţi cântat pentru Mihaela la comemorarea din noiembrie 2010, fără se cereţi retribuţii sau să aveţi pretenţii de mare divă. Vă mulţumim!

Manifestarea a fost încheiată de Silvia Dumitrescu, vedetă incontestabilă a muzicii pop, elevă a Mihaelei Runceanu.  De fiecare dată, Sivia a răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor spectacolelor dedicate Mihaelei. Iţi mulţumim, Silvia! Tu şi Marina Florea sunteţi printre puţinele eleve ale Mihaelei care nu au uitat-o şi o pomeniţi mereu!

Marian Stere este un bun prieten al fanilor Mihaelei Runceanu. La sfârşitul anilor'80, Marian a făcut lecţii de canto cu Mihaela Runceanu. Marian este redactor radio, interpret şi un textier de mare succes. El a este cel care a reuşit să strângă la un loc şi să difuzeze o serie de înregistrări inedite ale Mihaelei. Marian nu am cuvinte sa-ţi mulţumesc pentru tot ce ai facut. Datorită ţie, există acum o arhivă audio completă cu Mihaela Runceanu.

Mihai Bogatu ai reuşit din nou să faci ceva frumos pentru Mihaela. Îţi mulţumim pentru tot! Nu am cuvinte să-ţi mulţumesc pentru tot ce ai făcut din 2009, încoace.

Închei prin a spune că orice voi face, oriunde mă voi afla şi căt voi fi pe acest Pământ, voi păstra vie memoria celei care a fost, este şi va fi MIHAELA RUNCEANU.


Al dvs,
Mircea82



 

P.S.

Am fost criticat de unele persoane (nu direct, dar cred că despre mine era vorba) că "ridic statui si musuroaie de multumiri", că am "apucături rurale sau rudimentare". Celor care au făcut aceste "aluziile fine", doresc să le răspund.

Stimabililor,

A aduce mulţumiri cuiva mi se pare un gest modest de bun simţ. Şi vă rog frumos să nu mă mai trimiteţi la ţară, trimiteţi-mă mai bine la bibliotecă, unde am stat ore în şir să caut materiale despre Mihaela. Materiale pe care voi le preluaţi pe siteurile voastre.

 

joi, 15 noiembrie 2012

O nouă distincţie pentru Mihaela Runceanu!

La doar o săptămână de la conferirea Diplomei pentru întreaga activitate cultural artistică, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la crearea Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, Mihaela Runceanu mai primeşte o distincţie.
Începând de azi, 15 noiembrie 2012, sala de spectacole a Liceului de Arta "Margareta Sterian" din Buzau va purta numele "Mihaela Runceanu".
În perioada 1970-1974, Mihaela Runceanu a urmat cursurile acestui liceu. Pe atunci, instituţia se numea Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău. În anul 1974, Mihaela a absolvit acest liceu, ca şef de promoţie. 
În anul şcolar 1979-1980, Mihaela Runceanu a fost profesoară de vioară la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care îl absolvise cu numai şase ani în urmă. 
În toamna anului 1988, Mihaela a susţinut un recital plin de succes la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, cu prilejul tradiţionalei zile a Învăţătorului.

http://liceuldeartabuzau.ro/



Al dvs,
Mircea82

joi, 1 noiembrie 2012

Comemorare Mihaela - 8 noiembrie 2012

În primele ore ale zilei de 1 noiembrie 1989, o crimă oribilă a îngrozit întreaga ţară. Mihaela Runceanu a fost asasinată în mod bestial în garsoniera sa, proprietate personală, situată pe Şoseaua Mihai Bravu din Bucureşti.
DUMNEZEU SĂ TE ODIHNEASCĂ, DRAGĂ MIHAELA VALENTINA!   


Mircea82



Spectacol Pop “Debut studentesc”, Sala Mare a Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, 8 noiembrie, orele 19,00.
Spectacol dedicat  aniversarii a 75 de ani de existenta  ai Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti.
Vedete invitate: Corina Chiriac, Gabriel Cotabita, Silvia Dumitrescu, Andreea si Xenti Runceanu, Stela Enache si Marian Stere,Mihai Pocorschi.
Medalion video: Mihaela Runceanu, Ion Luchian Mihalea, Dan Spataru, Cornel Fugaru
Tinere sperante: Rodica Tudor (Marele Premiu Mamaia 2012), Florina Calin, Diana Doroftei, Adi Gutu, Bianca Ulrich, Gabriela Coman.
Prezinta: Sorin Lupascu si Bebe Astur
Invitati surpriza!
Spectacol Pop “Debut studentesc” , Sala Mare, 8 noiembrie, orele 19,00
Am numit acest spectacol “Debut studentesc” pentru ca am reunit pe scena valori ale muzicii usoare romanesti care au debutat pe scena Casei Studentilor si care de-a lungul carierei au revenit cu placere pentru a canta generatiilor de studenti din Centrul Universitar Bucuresti.
   

 MIHAI BOGATU

miercuri, 17 octombrie 2012

CONCERT LA CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR DIN BUCUREŞTI

JOI, 8 NOIEMBRIE 2012 - CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR DIN BUCUREŞTI. 

Concert de muzică uşoară cu invitaţi prestigioşi: Corina Chiriac, Margareta Pâslaru, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabita, Mihai Pocorschi, Andreea şi Xenti Runceanu, Andrei Partoş, Paul Nanca, Marian Stere, Rodica Tudor, Bebe Astur, Diana Doroftei, etc
 

Momente video cu Mihaela Runceanu, Ioan Luchian Mihalea, Cornel Fugaru, Dan Spătaru

Mai multe detalii puteţi găsi aici.

marți, 3 iulie 2012

Steaua fără nume

Aş dori să ne aducem aminte de debutul Mihaelei Runceanu, în cadrul concursului TV "Steaua fără nume". 
"Steaua fără nume", era o emisiune concurs pentru tineri interpreţi de muzică uşoară. Realizatorii acestei celebre emisiuni TV erau Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea.
Emisiunea a debutat în toamna anului 1968. În martie 1969, prima câştigătoare a Trofeului "Steaua fără nume" a fost Doina Spătaru. În acelaşi an, Cornel Constantiniu a debutat şi el în cadrul acestui concurs.

Iată ce a declarat Simona Patraulea într-un interviu din Jurnalul Naţional (Ediţia de colecţie, dedicată Corinei Chiriac, din 19 noiembrie 2007) 

“Când se făceau preselecţiile la emisiune, era chemată Mili­ţia! Atât de mulţi concurenţi veneau. Nu făceam faţă. Se bloca strada, nu se mai putea trece cu maşina. Ţineam în braţe un cârd de mape pentru juriu şi mă chinuiam să intru în Televiziune. Lumea nu mă lăsa să trec. Degeaba încercam să le spun oamenilor că dacă eu nu intram, nici ei nu o puteau face. Eu aveam fişele. În schimb, îmi ziceau: «Lasă, cunoaştem noi trucurile astea!». Începeam preselecţia dimineaţa la zece şi mai ieşeam seara, la nouă. Colegul meu Sorin Grigorescu îşi lăsa Trabantul pe alte străzi, de frica răzbunării celor care picau la preselecţie”. Precizare: această relatare nu are legătură cu domeniul ficţiunii. Simona Patraulea, cea care ne-a povestit întâmplarea, a fost acuzată adesea că are ima­ginaţia bogată. Unora poate nu le vine a crede, dar “Steaua fără nume” era un concurs foarte important. Era singura şansă de lansare a unor stele fără nume… 
“Steaua fără nume” nu se lua aşa uşor, în două săptămâni.... La prima etapă se prezentau două melodii cu orchestră, o poezie şi zece melodii cu acompaniament de pian, la alegerea juriului. La etapa a doua erau 20 de melodii de pian, două melodii cu or­chestră şi interpretarea unei teme de mimică. La etapa a treia se mai adăugau zece melodii cu pianul. În momentul în care se lua «Steaua», solistul avea un repertoriu de 35 de piese, una şi una. Se putea scoate un disc!..."

O scurtă istorie a concursului o puteţi citi aici şi aici

Concursul avea trei etape succesive. Probele erau:
- interpretarea cu acompaniament de pian a unei piese alese de juriu din lista celor zece depuse de către concurent;
- probă de dic­ţie, după texte de la IATC; 
- duet cu o vedetă; 
- probă de dans
- probă de actorie.
În ultima etapă concurenţii cântau acompaniaţi de orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de legendarul Sile Dinicu (bagheta a trecut apoi la Cornel Popescu).
 
În martie 1970, Corina Chiriac a câştigat Trofeul "Steaua fără nume".  Au mai debutat la "Steaua fără nume" artişti precum: Ramona Bădescu (1986), Loredana Groza (1986), Eva Kiss (1973), Carmen Rădulescu (1979), Oana Sârbu (1985), Marian Spânoche (1972), etc. În 1976, în ultima etapă a concursului, Angela Ciochină, Jeanina Matei şi Mihaela Oancea au obţinut toate trei, la o diferenţă foarte mică de puncte,  Trofeul "Steaua fără nume".

Pe 26 februarie 1976, Mihaela Runceanu apare în cadrul unei noi ediţii a concursului "Steaua fără nume". 
La acel moment, Mihaela Runceanu, care era sudentă în anul II la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, înregistrase câteva piesa la Radio şi câştigase deja câteva concursuri importante precum: "Tinereţea Buzoiană" (1972), “Constelaţii vâlcene” (1975), “Steaua litoralului” (1975). De asemenea, în august 1975, a fost distinsă cu o Menţiune la “Festivalului tinereţii” de la Amara.

Ediţia emisiunii concurs "Steaua fără nume", din 26 februarie 1976, a fost prezentată de prof. dr. Mihai Florea.
Juriul emisiunii a fost alcătuit din: Octav Enigărescu - Preşedinte (directorul Operei Române din Bucureşti), Nina Bercaru (profesor), Grigore Constantinescu (muzicolog), Edmond Deda, Aurel Giroveanu (compozitori), Gheorghe Ilionoiu (profesor), Radu Şerban, Vasile Vasilache, Paul Urmuzescu (compozitori).
Mihaela Runceanu (Buzău) a concurat alături de Marina Ionescu (Târgovişte) şi Dobrică Baciu (Brăila) 
În cadrul concursului, Mihaela Runceanu interpretează în primă audiţie piesa “Numai de dragoste”, compusă special pentru ea de Marcel Dragomir (pe atunci profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti), pe versurile lui Eugen Barbu. Câţiva ani mai târziu, Mihaela a înregistrat această piesă la radio. 
Iată ce a declarat Marcel Dragomir într-un interviu acordat Dianei Chiş, într-o revistă a Fan-Clubului Mihaela Runceanu.

"Mă pot lăuda că am cunoscut-o printre primii compozitori din ţară pe MIHAELA RUNCEANU, încă de când era elevă la Şcoala Populară de Artă (1974-77), la doamna profesoară Nina Bercaru, iar eu eram un tânăr compozitor. Mihaela mi-a părut un talent deosebit, ieşit din comun şi ştiam că deşi în acele momente ea era foarte tânără şi avea o nerăbdare specifică omanilor tineri. "Să ajungă cât mai repede"; a avut totuşi o tenacitate şi o voinţă cum rar mi-a fost dat să văd la cineva. A avut multe de suferit în viaţă Mihaela. Am cunoscut-o, v-am spus şi ca om, ca stări sufleteşti. Am cunoscut-o foarte, foarte bine. Era marcată de unele neîncrederi ala confraţilor de breaslă, neîncrederi care nu se justificau cu nimic pentru că era foarte talentată, aşa cum v-am spus. La început ea o luase puţin spre JAZZ şi poate de aici s-a născut răceala unor compozitori de muzică pop care nu i-au dat piese. O mare încredere însă ca şi o mare vedetă, poate chiar cea mai mare vedetă pe care a dat-o emisiunea "Steaua fără nume". A făcut să se spulbere toate îndoielile şi ţin minte că atunci când concurenţii trebuiau să primească o primă audiţie, Sorin Grigorescu mi-a propus mie să-i scriu această melodie. Mie mi-a fost drag şi am scris cu mult drag această melodie pentru ea. Se numea "Numai de dragoste" şi era scrisă pe singurele versuri pe care le-a scris EUGEN BARBU. Chiar aşa se numea poezia "Numai de dragoste". Nu vă spun că înscenarea la acea vreme cu posibilităţile care erau atunci, a fost foarte frumoasă. Ea cobora de pe scenă, găsea un tânăr în sală cu care flirta în timpul melodiei, după care amândoi se luau de mână şi ieşeau. Aşa se termina evoluţia în concurs a MIHAELEI RUNCEANU."


În cadrul concursului, Mihaela va interpreta cu orchestra Radioteleviziunii, sub bagheta remarcabilului compozitor şi dirijor Sile Dinicu, piesele “Poate n-a fost un vis” (Camelia Dăscălescu) şi “Cum să uit” (Mişu Iancu), piesă pe care a înregistrat-o câţiva ani mai târziu.. Acompaniată la pian, de către neuitatul Gerry Podgoreanu, Mihaela va interpreta “De-a colindat” (Vasile Veselovski) şi “Tu m-ai fermecat” (Sile Dinicu). 
De asemenea, Mihaela Runceanu va recita (una dintre probele obligatorii ale concursului) poezia “Imn” de Tudor George.
Voi reda mai jos un fragment din celebra carte "Mihaela Runceanu - Un cântec ucis", scrisă de domnul Nicolae Peneş, care a redat minuţios participarea Mihaelei în cadrul concursului "Steaua fără nume". Puteţi găsi această carte în cadrul lanţului de librării "Diverta" sau pe acest site



Deci, pe 26 februarie 1976, Mihaela Runceanu trece cu 10 pe linie, prima etapă a celebrei emisiuni concurs “Steaua fără nume”. Din păcate, Mihaela nu a mai participat la etapele a II-a şi a III-a ale concursului.
Anii au trecut,  Mihaela a devenit o profesoară şi o interpretă foarte apreciată. Câţiva elevi ai Mihaelei au fost şi ei concurenţi la "Steaua fără nume". 
Pe 3 februarie 1989, în cadrul uneia dintre ultimele ediţii ale concursului "Steaua fără nume", Mihaela Runceanu a susţinut un recital de excepţie, acompaniată de formaţia Cross. Recitalul a fost filmat de TVR dar nu a fost dat pe post (recitalurile vedetelor nu se difuzau din lipsă de spaţiu şi din datorit[ faptului că vedetele se exprimau mai "liber"). Odată cu evenimentele din decembrie 1989, emisiunea-concurs "Steaua fără nume" s-a întrerupt.





Al dvs,
Mircea82

duminică, 20 mai 2012

Laureaţii primei ediţii a Festivalului National de Muzica Usoara pentru Copii - "Mihaela Runceanu - Pentru voi, muguri noi!" - Buzau 2012

Juriul:  
Comp. Dan Dimitriu - Preşedintele Juriului, Comp. Viorel Gavrilă, Comp. si interpret Xenti Runceanu, Bogdan Dragomir - Realizator - Coordonator programe Radio România Regional, Cristina Lazăr - Producator emis. TVR, Prof. canto Costel Sandu! 

Organizator: 
Asociaţia Pentru Tineret Buzău - 2010, Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti fm şi Radio România Iaşi.

Trofeul Festivalului
TEODORA SAVA - Piatra Neamţ

Marele Premiu MIHAELA RUNCEANU  

ANDREEA CONSTANDIN - Techirghiol

Premiul Special RADIO ROMANIA REGIONAL-RADIO ROMANIA CULTURAL 

AURORA TOTOLICI 
BIANCA ELENA TUDORACHE

Premiul Special al Emisiunii "Do-Re-Mi, cu voi, copii!" - RADIO ROMANIA ACTUALITATI

DIANA ZAHARIA

GRUPA I


Premiul I  
ELEONORA FILIPOIU
Premiul II Ex Aequo 
DENISA MANEA
IOANA SUDITU
Premiul III - Ex Aequo 
CRISTINA DRENEA
CLAUDIA SERBAN

GRUPA A II-A

Premiul I Ex Aequo 
YASMIN KOC
MIRUNA PANZARU 
Premiul II Ex Aequo 
ANASTASIA GALMEANU 
DIANA ZAHARIA 
Premiul III Ex Aequo 
MIHAIL COSMIN ANDRIAN
DIANA MARGARIT

GRUPA A III-A

Premiul I 
IRINA IONESCU 
Premiul II Ex Aequo
AURORA TOTOLICI
BIANCA ELENA TUDORACHE 
Premiul III Ex Aequo 
MADALINA CERNAT
VLAD TANCU

La această listă se adaugă menţiunile pentru fiecare grupă de vârstă şi premiile speciale oferite de sponsori!

Material preluat de pe pagina Facebook a lui Xenti Runceanu.


sâmbătă, 5 mai 2012

Un nou festival dedicat Mihaelei Runceanu

Festivalul naţional de muzică uşoară pentru copii
"Mihaela Runceanu - Pentru voi muguri noi"
Ediţia I, Buzău / 3 - 6 mai 2012


Festivalul Naţional de muzică uşoară “MIHAELA RUNCEANU – PENTRU VOIMUGURI NOI” este o manifestare artistică organizată de “ ASOCIAŢIA PENTRU TINERET BUZĂU 2010” 
Scopul acestei manifestări artistice cu caracter competitiv îl constitue promovarea artei interpretative muzicale şi creaţiei la un nivel ridicat calitativ,  descoperirea talentelor  in rândul copiilor şi tineretului, pentru realizarea educaţiei lor estetice, dezvoltarea imaginaţiei, a bunului gust, a respectului pentru valorile acestui gen de artă, eliminarea compromisurilor, imitaţiilor şi mediocrităţii. Se urmăreşte, deasemeni dezvoltarea la copii a spiritului de corectitudine, competiţie, prietenie şi fair-play în contextul  întrecerilor între valori.

Material preluat de pe  http://www.mugurinoi.ro/regulament.html

"Din '91 până în 2008, Mihaela a vegheat spiritual festivalului ce i-a purtat numele, iar laureaţii erau aceeaşi de pe podiumul de la "Mamaia" din acel an, nivelul concurenţilor fiind foarte ridicat. Începând cu 2012, Festivalul "Muguri noi" Mihaela Runceanu promovează si descoperă tinere talente între 6-14 ani, în 3 grupe de vârstă. Ieri a fost ziua 1şi am remarcat cateva voci extraordinare... Azi este ziua a doua şi abia astept sa ascult.... :) "

Xenti Runceanu

Mai multe detalii găsiţi pe  http://www.mugurinoi.ro

vineri, 4 mai 2012

4 Mai - De ziua Mihaelei

La Buzău,  în dimineaţa zilei de 4 mai 1955, se năştea Mihaela Valentina Runceanu, una dintre cele mai de succes interprete şi profesoare de canto ale anilor’80.
La peste 22 de ani de la trecerea ei în nefiinţă, Mihaela nu a fost uitată.
Cu toate că primul succes (“E-adevărat, iubirea mea”) a apărut în 1984, cariera Mihaelei începuse cu nouă ani mai devreme.
Să ne aducem aminte despre debutul Mihaelei Runceanu în muzica românească.
Mihaela a debutat la Radio, în 1975, cu o piesă, în primă audiţie, a compozitorului George Grigoriu. http://www.youtube.com/watch?v=8Pdle2B0U7I
În prima parte a carierei, mai precis în perioada 1975-1983, Mihaela Runceanu a avut un repertoriu diferit.
Repertoriu Mihaelei era format din piese din repertoriul internaţional, romanţe, precum şi piese de inspiraţie jazz, blues sau bossanova.
Primii compozitori cu care a colaborat au fost: Dan Beizadea, Constantin Pavliuc, Camelia Dăscălescu, Marcel Dragomir, Aurel Giroveanu, George Grigoriu, Mişu Iancu, Ştefan Kardoş, Jolt Kerestely, Alexandru Mandy, Cezar Marinovici, H. Mălineanu, Liviu Mitrică, Dan Mândrilă, Dan Mizrahy, Doina Moga, Laurenţiu Profeta, Constantin Serpeanu, Ramon Tavernier, Ionel Tudor, Vasile Veselovschi.

 
Românii au văzut-o şi auzit-o pentru prima dată pe Mihaela Runceanu, în toamna anului 1975, când şi-a făcut debutul la populara emisiune TV “Steaua fără nume. Pe atunci, Mihaela era studentă în anul II la Coservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu", Facultatea de compoziţie şi muzicologie, secţia pedagogie (clasa profesor Victor Giuleanu). În paralel, Mihaela a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, clasa de canto condusă de profesoara Nina Bercaru.
Realizatorii acestei celebre emisiuni erau Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea. Emisiunea era prezentată de Mihai Florea.
Juriul emisiunii a fost alcătuit din: Octav Enigărescu - Preşedinte (directorul Operei Române din Bucureşti), Nina Bercaru (profesor), Grigore Constantinescu (muzicolog), Edmond Deda, Aurel Giroveanu (compozitori), Gheorghe Ilionoiu (profesor), Radu Şerban, Vasile Vasilache, Paul Urmuzescu (compozitori).
În cadrul concursului, Mihaela Runceanu interpretează în primă audiţie piesa “Numai de dragoste”, compusă special pentru ea de Marcel Dragomir (pe atunci profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti), pe versurile lui Eugen Barbu. Câţiva ani mai târziu, Mihaela a înregistrat această piesă la radio.


În cadrul concursului, Mihaela va interpreta cu orchestra Radioteleviziunii, sub bagheta remarcabilului compozitor şi dirijor Sile Dinicu, piesele “Poate n-a fost un vis” (Camelia Dăscălescu) şi “Cum să uit” (Mişu Iancu), piesă pe care a şi înregistrat-o peste câţiva ani. Acompaniată la pian, Mihaela va interpreta “De-a colindat aceste locuri cineva” (VasileVeselovski) şi “Tu m-ai fermecat” (Sile Dinicu). De asemenea, Mihaela va recita (una dintre probele obligatorii ale concursului) poezia “Imn” de Tudor George.
            Mihaela a trecut cu 10 pe linie prima etapă a concursului TV “Steaua fără nume”.
Au urmat premii şi participări la festivaluri importante. La multe dintre aceste competiţii, Mihaela a concurat cu colege de generaţie, care au devenit apreciate soliste de muzică uşoară. Acestea au fost: Angela Ciochină (colegă de facultate), Mihaela Oancea, Gina Pătraşcu, Mirela Voiculescu Fugaru, etc.
Iată o listă cu premiile obţinute de Mihaela, în prima parte a carierei sale.

            1972, obţine premiul I la concursul "Tinereţea Buzoiană", cu piesa "Anilor” de Petre Magdin.
            1975, obţine premiul I la Festivalul “Constelaţii vâlcene”, Râmnicu Vâlcea. 
            1975, obţine Trofeul “Steaua litoralului”, Constanţa. 
            1975, este distinsă cu “Menţiune” la “Festivalului tinereţii” de la Amara. (Ialomiţa).
            1975, trece cu 10 pe linie, prima etapă a concursului TV “Steaua fără nume”.
            1976, obţine premiul I la Festivalul “Lotca de aur”, Brăila. 
            1976, obţine premiul II la “Festivalul naţional al artei studenţeşti” din Galaţi. 
            1976, obţine premiul II la concursul “Bucureşti’76”.
            1976, câştigă Trofeul “Festivalului tinereţii” de la Amara. (Ialomiţa).
            1976, participă la Festivalul de la Mamaia. Piesa "De-ar fi fost să fiu" (George Grigoriu / Mircea Block), interpretată atât de Mihaela Runceanu cât şi de Doina Stănescu, obţine Premiul I.  
            1978, obţine premiul II la Festivalul naţional “Cântarea României”. 
            1979, obţine premiul I la Festivalul naţional “Cântarea României”. 
            1981, obţine premiul I la Festivalul naţional “Cântarea României”.

Mihaela a absolvit Coservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" în 1978. După absolvire, Mihaela a devenit profesoară de vioară. A predat la Şcoala generală de muzică din Brăila (1978-1979) şi la Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău (1979-1980), pe care îl absolvise cu numai şase ani în urmă. 
În toamna anului 1980, Nina Bercaru, profesoară la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, se pensionează. Doamna Bercaru va trebui să aleagă între Mihaela Runceanu şi Angela Ciochină pentru postul de profesor de canto, post ce rămânea vacant prin plecarea ei. Preferinţele doamnei Bercaru se vor îndrepta spre Mihaela Runceanu.
În perioada 1980-1989, Mihaela Runceanu a fost profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti. Compozitorul Ionel Tudor a fost corepetitor la clasa Mihaelei Runceanu, clasă ce a format mari vedete precum: Silvia Dumtrescu, Adrian Enache, Marina Florea, Miki, Mădălina Manole, Nicola, Carmen Trandafir, etc.
Imediat după mutarea în capitală, Mihaela începe să cânte la unele dintre cele mai renumite restaurante şi baruri din Bucureşti. Primul bar-resturant din Bucureşti, unde Mihaela va cânta este "Intercontinental". De asemenea, în fiecare vară, în timpul vacanţelor, cântă pe litoral numai la baruri sau restaurante de mâna întâi (“Barul Paradis” din Jupiter sau “Barul Internaţional” din Neptun).
Apoi, în 1984, piesa "E-adevărat, iubirea mea" devine primul mare şlagăr al Mihaelei. Cu această piesă, Mihaela Runceanu reuşeste, după 9 ani de muncă titanică, să devină o vedetă a muzicii uşoare româneşti.
A urmat cea mai de succes perioadă a carierei sale1985-1989.
Mihai Bogatu, unul dintre fondatorii Fan-Clubului “Mihaela Runceanu” (şi organizatorul seriilor de spectacole de la Casa  de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, dedicate Mihaelei), a declarat într-un interviu recent:
“Remarcabil este faptul că, în numai cinci ani de carieră muzicală la cel mai înalt nivel (1984-1989), Mihaela Runceanu a reuşit să realizeze ceva similar pentru 20-30 de ani din carierele altor mai interpreţi”.
Cât de adevărată este această declaraţie!
Dragă Mihaela Valentina, îţi mulţumim din suflet că ai existat, mulţumim părinţilor tăi Nicolae şi Lenuţa Runceanu că te-au creat, şi îţi mulţumim că, după peste 20 de ani de la plecarea ta la îngeri, continui să ne inspiri. La mulţi ani de eternitate! DUMNEZEU SĂ TE IERTE ŞI SĂ TE ODIHNEASCĂ!
Puteţi viziona mai jos, o piesă inedită din repertoriul Mihaelei, intitulată În luna mai(muzica: Dumitru Lupu; text: Nicolae Dumitru)




Al dvs,
Mircea82

miercuri, 4 aprilie 2012

De Sfintele Sărbători de Paşti

Ne aflăm în pragul Sfintelor Sărbători de Paşti. Aceasta este o perioadă când trebuie să fim mai buni, mai omenoşi şi mai toleranţi cu cei din jurul nostru.
Piesa "Lumina din cuvânt", pe muzica lui Dani Constantin,  are un mesaj deosebit. Superbul text, scris de doamna Flavia Buref (o apreciată textieră şi artistă), subliniază dragostea pentru Dumnezeu şi pentru tot ceea ce este frumos.
Nimeni nu ar fi putut să transmită atât de bine această piesă, aşa cum a făcut-o MIHAELA RUNCEANU. Vocea cristalină şi curată a Mihaelei, dă un plus de frumuseţe acestei piese deosebite.
Piesa “Lumina din cuvânt”, a ocupat Locul I la categoria "Melodia lunii noiembrie 1988", în cadrul concursului radiofonic “Start melodii”, realizat de Titus Andrei.
În Topul muzical, apărut în revista “Săptămâna” şi realizat de Andrei Partoş, pe baza preferinţelor ascultătorilor, piesa "Lumina din cuvânt" a ocupat locul 6, în numărul 954 din 31 martie 1989
Clipul piesei a avut premiera TV, pe data de 19 noiembrie 1988, în cadrul emisiunii "La sfârşit de săptămână", care se difuza sâmbăta după-amiază. 
Al dvs,
Mircea82 

joi, 1 martie 2012

O primăvară frumoasă!

Dragi admiratori ai Mihaelei Runceanu,

Să aveţi o primăvară frumoasă!
În 1983, Mihaela a înregistrat piesa "Culorile primăverii". Muzica: Mircea Trandafirescu.



Al dvs,
Mircea82

vineri, 17 februarie 2012

Odihneste-te in pace, Whitney!

WHITNEY HOUSTON - una dintre cele mai mari voci ale  muzicii pop din ultimii 30 de ani, ne-a parasit pe 11 februarie 2012, la vârsta de numai 49 de ani.
Deşi MADONNA este artista internaţională pe care o apreciez cel mai mult, am admirat-o pe Whitney Houston enorm.
În fabuloşii ani'80, WHITNEY HOUSTON şi KATE BUSH (o mare solistă britanică) se numărau şi printre preferinţele MIHAELEI RUNCEANU.
Iată ce a declarat Mihaela Runceanu într-un interviu, acordat în 1988, lui MIHAI BOGATU pentru "Scânteia Tineretului".



Varianta integrală a interviului, precum şi alte interviuri şi articole absolut inedite, le puteti citi la secţiunea PRESĂ a acestui site. Majoritatea acestor articole, sunt rodul unei cercetări foarte complicate efectuate de mine începând cu 2005. De 7 ani de zile, cercetez arhivele bibliotecilor în căutare de materiale inedite. Dar, nu mă plâng. Totul este pentru Mihaela şi pentru muzica de calitate..
Îţi mulţumim, MIHAI BOGATU pentru acest interviu şi pentru tot ce ai făcut şi vei face pentru MIHAELA RUNCEANU.
Am să redau, mai jos, nişte şlagăre care au creat furori în anii'80 şi au făcut din WHITNEY HOUSTON ŞI KATE BUSH nişte vedete de incontestat ale anilor '80. 

Al dvs,
Mircea82

WHITNEY HOUSTON


KATE BUSH